ENERGI DAN ZAT GIZI DALAM PENYELENGGARAAN MAKANAN DI TAMAN KANAK-KANAK DAN PERBANDINGANNYA TERHADAP SUBJEK TANPA PENYELENGGARAAN MAKANAN

Vieta Annisa Nurhidayati, Drajat Martianto, Tiurma Sinaga

Abstract


ABSTRACT

The purpose of this study is to calculate the contribution of nutrient availability in kindergarten food service to the fulfillment of energy and nutrient requirements as well as to analyze the difference in energy and nutrient adequacy level of food consumption in a day between samples with and without food service. The study used comparative cross sectional study design with total of 80 samples that were divided into two groups by with and without food service. Consumption data of the samples were collected with a food recall method. Nutrients that meet the standards adequacy of nutrients in the menu was just calcium by 64.6% of availability. There was no difference in the level of adequacy of energy, protein, fat, carbohydrates, calcium, and vitamin C in both groups (p>0.1), but differences in the level of adequacy of iron in both groups (p<0.1) was found.

Keywords: acceptance, availability of nutrients, food service, kindergarten children, nutrients adequacy level

ABSTRAK

Tujuan penelitian adalah menghitung kontribusi pemenuhan tingkat kecukupan energi dan zat gizi dari ketersediaan menu penyelenggaraan makanan TK, dan juga menganalisis perbedaan tingkat kecukupan energi dan zat gizi konsumsi pangan sehari antara subjek yang mengikuti pelayanan makanan dengan tanpa pelayanan makanan. Penelitian menggunakan desain comparative cross sectional study dengan 80 subjek yang dibagi ke dalam dua kelompok dengan pelayanan makanan dan tanpa pelayanan makanan. Data konsumsi dikumpulkan dengan metode food recall. Zat gizi yang memenuhi standar kecukupan hanya kalsium sebesar 64,6%. Tidak ada perbedaan pada tingkat kecukupan energi, protein, lemak, karbohidrat, kalsium, dan vitamin C pada kedua kelompok dengan atau tanpa penyelenggaraan makanan (p>0,1), kecuali pada tingkat kecukupan zat besi (p<0,1).

Kata kunci: anak TK, daya terima, ketersediaan zat gizi, pelayanan makanan, tingkat kecukupan zat gizi


Full Text:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.25182/jgp.2017.12.1.69-78

Copyright (c) 2017 Jurnal Gizi dan Pangan

Creative Commons License
Jurnal Gizi dan Pangan is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

Unique Visitor